Op werkdagen vóór 18:00u besteld, morgen in huis  |  Gratis verzending vanaf €75  |  Wij planten een boom voor elk verkocht horloge

Materialen

Een houten horloge is iets persoonlijks. Veel van onze klanten kopen een houten horloge als cadeau voor iemand anders. Vaak bestelt men daar dan ook een persoonlijke gravering bij. Dat maakt van een houten horloge een sieraad met een flinke emotionele waarde. Dankzij de materialen die we hieronder hebben beschreven -met elk haar eigen structuur en patronen-, is elk HOT&TOT horloge volledig uniek en niet één op één te vervangen.
Daarom is het van groot belang dat jouw houten horloge gemaakt is van de mooiste en beste materialen. Hieronder lees je waar alle onderdelen voor onze horloges van zijn gemaakt.

 

Hout en steen

De horloges van HOT&TOT zijn in de basis gemaakt van duurzaam beheerd hout. Voor extra stevigheid wordt hier en daar gebruik gemaakt van roestvrijstaal, daar is soms geen ontkomen aan. Hout is nou eenmaal kwetsbaarder dan staal, dus een volledig houten horloge is niet altijd mogelijk. Ook hebben wij een collectie houten horloges waarin steen zit verwerkt. De wijzerplaten van horloges uit onze Stones-collectie zijn gemaakt van verschillende soorten steen, zoals marmer, rozenkwarts en tijgeroog.

Duurzaam hout

Hout is een natuurproduct, waar geen kunstmatige of chemische stoffen aan te pas zijn gekomen. Dat is een fijn idee! Uiteraard is hout wel afkomstig van bomen, en die moeten gekapt worden om dat hout te kunnen gebruiken. Uiteraard zijn wij tegen de kap van bomen, daarom kunnen we niet zomaar alle soorten hout gebruiken. Bij voorkeur maken wij gebruik van hout dat al eens gebruikt is voor iets anders, zoals bijvoorbeeld meubels of vloeren. Dit is alleen niet altijd mogelijk, dus we wijken daarom uit naar duurzaam beheerde bronnen. Hout van duurzaam beheerde bossen wordt op een duurzame manier aangeplant, beheerd en gekapt. Dit zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Met verantwoord bosbeheer doelt men op bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw.

Houtsoorten

Het prachtige aan hout is dat elk stukje volledig uniek is. Hout kan niet één op één gereproduceerd worden. Alleen al daarom is elk van onze houten horloges uniek. Elk type hout heeft haar eigen kenmerkende karakter met een unieke structuur, kleur, hardheid en nerven.

Acacia

Een zeer harde houtsoort vergelijkbaar met tropisch hardhout. De acaciaboom groeit zowel in Europa als in Oost-Azië. Acacia hout kenmerkt zich door de aanwezigheid van minuscule ‘scheurtjes’ in het hout. Hierdoor krijgt het een zeer karakteristieke uitstraling. De warme, bruinige kleur kan flink in tint verschillen, afhankelijk van hoeveel licht ooit op het betreffende stuk hout is gevallen.

HOT&TOT horloges van acacia hout:
- Hemera
- Horizon

 

Ebbenhout / Afrikaans blackwood

Wie van donkere, bijna zwarte, houten horloges houdt, kan kiezen voor ebbenhout. De bomen die ebbenhout leveren, staan voornamelijk in Tanzania en Mozambique en ze waren ooit zeer zeldzaam. Gelukkig zijn daar sinds 2009 duurzaam beheerde bossen, waardoor het nu weer mogelijk is om op duurzame wijze ebbenhout te fabriceren. Ebbenhout is een zeer harde houtsoort, die donker van kleur is, maar als je goed kijkt zie je prachtige houtnerven lopen.

HOT&TOT horloges van ebbenhout:
- Falcony

 

Esdoornhout

De esdoorn vindt men in vele gebieden boven de evenaar, zowel in Europa als in Noord-Amerika. Wij gebruiken voor onze horloges Amerikaans esdoornhout. Dit is namelijk sterk genoeg om te worden vervaardigd tot horloge. De bomen groeien met name rondom the Great Lakes in de VS en Canada. Esdoornhout is crèmekleurig tot lichtoker en heeft een prachtige, natuurlijke glans. Na een aantal maanden dragen wordt het hout iets donkerder van kleur dankzij de huidoliën.

HOT&TOT horloges van esdoornhout:
- Yale
- Faun
- Amici Nero & Castano

 

Olijfhout

Naast een heerlijke vrucht, levert de olijfboom ook waanzinnig hout. Gezonde olijfbomen mogen niet wordt gekapt, dus het hout dat wij gebruiken komt enkel van Zuid-Europese bomen die zijn gekapt omdat ze ziek waren. Door die ziekte sterven de bomen langzaam af, en zolang zieke olijfbomen niet worden gekapt zijn ze nog besmettelijk voor hun omgeving ook. Gelukkig is het hout nog goed te gebruiken, want het is werkelijk prachtig! Roomachtig geel, met vloeiende, donkere houtnerven.

HOT&TOT horloges van olijfhout:
- Tayga
- Volea
- Avalon
- Mia

 

Sandelhout

Sandelhout wordt in ontzettend veel soorten producten gebruikt. Bijvoorbeeld in parfum, als specerij, in muziekinstrumenten, en in onze horloges. Een aantal boomsoorten waar men sandelhout van maakt, wordt steeds zeldzamer, omdat er simpelweg een kaalslag is geweest op deze bomen. Wij maken voor onze horloges gebruik van sandelhout van de Adenanthera pavonina boom uit Indonesië. Deze boomsoort is stabiel en wordt volgens duurzame beheersnormen beheerd. Sandelhout is doorgaans vrij donker van kleur. De nerven zijn nog wel zichtbaar.

HOT&TOT horloges van sandelhout:
- Bixie
- Silva
- Dawn
- Foresta
- Sofia
- Pantera Nero & Castano
- Sagoni Nero & Castano

 

Walnoot

Notenhouten kent men vooral van luxe meubels, dashboards van exclusieve auto’s en wellicht de kolf van een geweer. Wij hebben ook een aantal horloges van notenhout, afkomstig van de Amerikaanse walnoot die vooral in het oosten van de VS groeit. Walnoothout of notenhout is warm bruin van kleur en kan soms zelfs een vleugje paars hebben. Het is vooral mat en de houtnerven zijn prachtig zichtbaar.

HOT&TOT horloges van notenhout:
- Nyx
- Kairos
- Phoenix
- Emma

 

Zebrano

Momenteel is dit de meest populaire houtsoort voor onze horloges. Waarschijnlijk komt dit doordat je bij een horloge van zebrano hout al van veraf kunt zien dat het een houten horloge is. De donkere, bijna zwart houtnerven contrasteren namelijk zeer duidelijk en krachtig op het beige hout. De naam ‘zebrano’ komt ongetwijfeld van de verwijzing naar een zebra, maar het had net zo goed tijgerhout kunnen heten. Afkomstig uit West-Afrika.

HOT&TOT horloges van zebrano hout:
- Yuca
- Tigano
- Eos
- Chronos
- Vita
- Dusk

 

Steensoorten

Naast hout heeft de natuur nog meer prachtige materialen te bieden waar wij horloges van kunnen maken. Zo hebben wij sinds enkele jaren houten horloges waarin steen zit verwerkt. De wijzerplaten van deze horloges zijn namelijk gemaakt van edelstenen (of gemstones); zeldzame stenen waaraan veel mensen kracht kunnen ontlenen op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel vlak. Dat is nogal wat! Voor het oog zijn het ook gewoon prachtige materialen om in sieraden te verwerken. Om wijzerplaten van steen te maken moeten we werken met zeer dunne schijven van de steen, die vervolgens worden gepolijst tot maximaal 2mm dikte. Dit resulteert in schitterende wijzerplaten waarvan er geen eentje hetzelfde is. Net als bij hout, heeft steen namelijk ook ontelbaar veel verschillende ‘aders’ die de wijzerplaat compleet uniek maken. 

Groen marmer

Wij noemen het zelf ook groen marmer, maar eigenlijk is dit groene serpentino; een variant van marmer. Vanwege de wilde veradering lijkt serpentine sterk op marmer. Serpentino is op vele plekken op de wereld te vinden, maar voornamelijk boven de evenaar. Het is van oorsprong een vulkanisch gesteente en kan versteende plantenvezels bevatten. De serpentino voor onze horloges komt uit Oost-Azië.

HOT&TOT horloges met groen marmer:
- Volea

 

Rozenkwarts

Rozenkwarts is een zusje van de bergkristal en de amethist en heeft niets te maken met de bloem. Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze-achtige kleur. De steen werd door de Oude Grieken en Romeinen al enorm geliefd. Men geloofde toen dat Aphrodite (godin van de liefde) rozenkwarts op aarde had gebracht. Sindsdien is het de steen van de onvoorwaardelijke liefde. Prachtig natuurlijk om dat als wijzerplaat in je horloge bij je te dragen! Rozenkwarts wordt voornamelijk gevonden in Zuid-Amerika.

HOT&TOT horloges met Rozenkwarts:
- Phoenix

 

Tijgeroog

De goudbruine tijgeroogkwarts staat vooral bekend onder de naam tijgeroog. Het is een gesteente, waarin het mineraal kwarts is vermengd met veel ijzerverbindingen. Kenmerkend voor de steen is het kattenoogeffect. Door de vezelige structuur ontstaat een lichtreflectie in de vorm van een spleet, die doet denken aan een echt kattenoog of ‘tijgeroog'. Als je een horloge met tijgeroogsteen rustig heen en weer beweegt, verandert ook de satijnachtige glans.
Typerend is ook de afwisseling van lichtere en donkerder strepen, een gevolg van verschil in concentratie van ijzer. Wij halen onze tijgeroog uit Zuid-Afrika.

HOT&TOT horloges met tijgeroogsteen:
- Tigano
- Avalon

 

Valkenoog

Voordat Tijgeroog haar mooie goudachtige gloed krijgt, is het blauw Valkenoog. De goudachtige gloed ontstaat doordat het ijzer in het blauwe Valkenoog gaat oxideren. Dit duurt overigens vele duizenden jaren, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw HOT&TOT horloge opeens goudkleurig wordt. Valkenoog is een mineraal en een variëteit van kwarts. Het bestaat uit kwarts dat vergroeid is met vezels crocidoliet (blauwe asbest). Valkenoog is donkerblauw met een karakteristiek chattoyance-effect wanneer de steen gepolijst is. Dit effect zorgt ervoor dat de steen al bij een iets andere kijkhoek geheel van kleur verandert. Net als Tijgeroog wordt Valkenoog voornamelijk gevonden in Zuid-Afrika.

HOT&TOT horloges met Valkenoog:
- Falcony

 

Wit marmer

Marmer ontstaat door de kristallisatie van kalksteen. Het is op vele plekken in Europa en Azië te vinden en heeft vele verschillende kleuren. De meest pure vorm is wit en dit wordt voornamelijk gevonden in Italië. Gekleurde marmersoorten hebben meestal vlekken of aders, wat is ontstaan door minerale verontreinigingen als: klei, leem, zand en ijzer-oxiden. In onze horloges zit Italiaans wit marmer, met lichte, grijzige aders.

HOT&TOT horloges met wit marmer:
- Tayga

 

Zwart marmer

Marmer is er in vele soorten kleuren, en het is meer een algemene benaming voor allerlei soorten natuursteen met adering. Zwart marmer heet officieel Nero Marquina en wordt gevonden in Spanje. Kenmerkend aan deze steen is de diepzwarte steen, afgewisseld door grijze tot spierwitte aders. Soms zijn de aders slechts witte vlekjes, maar soms zijn het grote ‘breuklijnen’ die dwars over de wijzerplaat van je horloge kunnen lopen. Dit maakt zwart marmer zo adembenemend mooi.

HOT&TOT horloges met zwart marmer:
- Foresta

 

Nikkelvrij RVS

Een mooi en kwalitatief goed horloge hoeft niet de hoofdprijs te kosten. Dat bewijzen onze houten horloges. Met verkoopprijzen tot €119,99 leveren wij topkwaliteit horloges voor een zeer betaalbare prijs.
Een goed horloge is op z’n minst gemaakt van edelstaal. Bij HOT&TOT en de duurdere horlogemerken (verkoopprijzen tot ca. €500) wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van edelstaal RVS 316L. Dit is een roestvrij staal dat geen last heeft van verkleuring, vocht of transpiratie. Men krijgt er zelden huidirritatie van en edelstaal is een stuk sterker dan gewoon staal, waar veel goedkope horloges onder de €100 van worden gemaakt. Bij HOT&TOT horloges ontkomen we er niet aan om hier en daar gebruik te maken van edelstaal. Voor kwetsbare punten zoals (aan)sluitingen en gespen is hout namelijk te zwak.

Heel wat mensen lijden aan een nikkelallergie. Ongeveer 10% van de vrouwen en 1% van de mannen kan niet goed tegen nikkel. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag of mensen met een nikkelallergie onze horloges kunnen dragen. De sluitingen van de horloges zijn namelijk niet van hout gemaakt, maar van roestvrijstaal (RVS). Wij werken enkel met RVS 316L. Dit cijfer geeft de kwaliteit van het staal aan en dit is de hoogst haalbare kwaliteit/gradatie binnen RVS. Hier zit wél nikkel in, maar slechts in een kleine hoeveelheid, waardoor wij nog nooit klachten hebben gehad van mensen met een nikkelallergie. Dus ben je allergisch voor nikkel? Geen zorgen, je kunt gerust horloges van HOT&TOT dragen!

 

 

 

Glas

Horloges zijn verkrijgbaar met drie soorten glas op de wijzerplaat. De goedkoopste horloges (tot ca. €100) hebben meestal een glasplaat van plexiglas of acrylglas. Dit is goedkoop, krasgevoelig en het kan na verloop van tijd zelfs verkleuren.
De duurste horlogemerken (vanaf ca. €500) hebben meestal een wijzerplaat van saffierglas. Dit is ontzettend hard en volledig krasvrij. Alleen diamant is harder dan saffierglas. Het is dan ook erg moeilijk om te maken en ontzettend duur. Een minder duur alternatief voor saffierglas is mineraalglas of ‘kristalglas’. Dit is wat je terugvindt op onze houten horloges. Kristalglas is nagenoeg krasvrij en blijft altijd helder. Kristalglas is wel moeilijk te plaatsen, en wordt bij onze horloges in de kast geperst. Mocht de wijzerplaat dus toch breken, dan is vervanging van de glasplaat niet mogelijk. De hele kast van het horloge zal dan vervangen moeten worden. Gelukkig komt dit zelden voor en moet je bij kristalglas echt je best doen het te breken.

Uurwerk

Een goed en betaalbaar horloge wordt bijna altijd aangedreven door een Quartz uurwerk. Zo ook de horloges van HOT&TOT. Wij maken gebruik van quartz-uurwerken van het merk Miyota. Deze worden gemaakt door het Japanse Citizen en staan erom bekend dat ze enorm duurzaam en betaalbaar zijn. Zo kan een Miyota quartz uurwerk wel tientallen jaren mee gaan. Niet voor niets vindt je dezelfde uurwerken terug in de horloges van o.a. TW Steel, Jacques Lemans, Invicta en Festina.
Het uurwerk wordt aangedreven door een standaard horloge batterij, type AG4 / LR626. Horloges van HOT&TOT worden geleverd inclusief een batterij en deze kunnen tot ca. 5 jaar meegaan. Daarna kun je de batterij gemakkelijk zelf vervangen, of dit laten doen bij een juwelier of horlogemaker.

 

 

Bekijk de collecties